Son Dakika Haberler

Danıştay İBB’yi haklı buldu! Bakanlığın havalimanı taşımacılığıyla ilgili düzenlemesi iptal edildi

Danıştay, İBB'nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın havalimanlarına yönelik taşımacılık yapan araçlarla ilgili yönetmelik değişikliği hakkında açtığı davayı karara bağladı. İBB'yi haklı bulan yüksek mahkeme, araçların kalkış yerlerini, ara durak ve bindirme ceplerini belirleme yetkisini büyükşehirlerden alıp il mülki idarelerine veren yönetmelik değişikliğini iptal etti.

Danıştay İBB’yi haklı buldu! Bakanlığın havalimanı taşımacılığıyla ilgili düzenlemesi iptal edildi
Okunma : 15 views Yorum Yap
>

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 yılında Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yaptığı değişiklik İBB tarafından yargıya taşınmıştı. İBB, ilgili kararın 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanuna ve il mülki idarelerine verilen yetkinin büyükşehir belediyeleri koordinasyon merkezleri yönetmeliği hükümleri ile belirlenmesi gerekliliği nedeniyle düzenlemenin iptalini istemişti. Davayı gören Danıştay 8. Dairesi, araçların kalkış yerlerini, ara durak ve bindirme ceplerini belirleme yetkisini büyükşehirlerden alıp il mülki idarelerine veren yönetmelik değişikliğini iptal etti.

HUKUKA AYKIRI BULUNDU

Danıştay kararında, kanunla belediyelere verilen yetkinin yönetmelik ile belediyenin yetkili karar mercilerinden alınarak doğrudan mülki idare amiri yetkisine bırakılmasının hukuka aykırılığına vurgu yapıldı. Ulaşım ve toplu taşıma ile ilgili hususlarda karar alma ve tasarrufta bulunma yetkisinin belediyelere ait olduğu belirtildi.

İBB: KARAR EMSAL TEŞKİL EDİYOR

İBB’den yapılan açıklamada “Karar bu yönüyle, UKOME’nin yapısını değiştiren yönetmelik davası için de emsal teşkil ediyor” denildi.

HANGİ DÜZENLEMELER İPTAL EDİLDİ?

Mahkeme, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 4. fıkrası ile, esas Yönetmeliğin 41. maddesine eklenen 16. fıkrasının “….Yapılacak taşımanın gerçekleşeceği taşıma hattındaki kalkış yeri/noktası, ara durak, indirme/bindirme cepleri ve varış yeri/noktaları, faaliyet yapılacak il/illerinmülki idare amirlerinin izni ile belirlenir ve bu nokta/yerler için, bu maddenin on ikinci fıkrasında belirtilen zorunluluk ve 58 nci maddenin birinci fıkrasının a bendindeki zorunluluk ile …” ibaresini hukuka uygun bulmayarak iptaline hükmetti.

Dava konusu yönetmelik maddesinin “…taşıma hattındaki kalkış yeri/noktası, ara durak, indirme/bindirme cepleri ve varış yeri/noktalarının faaliyet yapılacak il/illerin mülki idare amirlerinin izni ile belirlenir…” ibaresi ile dava konusu madde de geçen “…bu nokta/yerler için, bu maddenin onikinci fıkrasında belirtilen zorunluluk… aranmaz ” ibareleri de yine hukuka uygun bulunmayarak iptaline karar verildi. Yönetmelik maddesindegeçen “…ve 58 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendindeki zorunluluk…. aranmaz” ibaresi de iptal edildi.

Kaynak: Haberler.com / Hukuk

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)