Son Dakika Haberler

Elektrikte tasarruf formülü

MİTHAT YURDAKUL/ANKARA- Elektriği daha az tüketmek için aydınlatmada ampul seçiminden, elektrikli soba ve klima kullanımına kadar pek çok yöntem ...

Elektrikte tasarruf formülü
Okunma : 161 views Yorum Yap
>

MİTHAT YURDAKUL/ANKARA- Elektriği daha az tüketmek için aydınlatmada ampul seçiminden, elektrikli soba ve klima kullanımına kadar pek çok yöntem bulunuyor.

Aydınlatma için harcanan enerji miktarı kullanılan ampul ve lamba çeşitlerine göre değişiyor. 15 watt’lık enerji tasarruflu bir lamba, 60 watt’lık normal ampulden yüzde 75 daha az elektrik harcarken, floresan lambalar, halojen ve normal lambalara göre daha ekonomik. Isınma için elektrikli soba kullanılacaksa, sıcaklığı belli bir dereceye sabitleyen termostatlı sobalar, yüksek sıcaklıkta kendini kapatan elektrikli ısıtıcılar ve ihtiyaca göre ayarlanabilen kademe ayarlı sobalar öne çıkıyor.

Klimayla ısınma

Tasarruf özelliği yüksek, A enerji sınıfı klimalar da elektriğin ısınmada kullanımında önemli bir alternatif oluşturuyor. Isıtma için klima kullanılacaksa; klimayı evde bulunulmadığında kapanacak şekilde programlamak, 10 yıldan eski klimaları yenileriyle değiştirmek, klimaların hava filtrelerini periyodik olarak temizlemek, cihazın nem ayarını yapmak, klimayı perde vb. eşyalarla kapatmamak, bazı klima tasarrufu önerileri arasında yer alıyor.

Ayarlı aydınlatma

Dekoratif aydınlatmayı asgariye indirmek, kullanılmayan odaların ışığını kapatmak, özellikle geceleri ışık kontrollü lambaları tercih etmek, belirli aralıklarla ampulleri temizlemek; bina girişi, apartman koridoru gibi alanlarda sürekli aydınlatma yerine sensörlü ışıklandırmaları seçmek de düşük elektrik tüketiminde etkili oluyor. 

Fırın kapağına dikkat

Kullanılmayan cihazları prizde bırakmamak, çamaşır ve bulaşık makinelerini ekonomik modda kullanmak, fırın kapağını sık sık açmamak, buzdolabını doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak, hava akımını engelleyecek şekilde aşırı doldurmamak da alınabilecek önlemler arasında.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)