Son Dakika Haberler

Erdoğan: Yarın İtibarıyla Gemi Başına 3 Bin 500 İla 60 Bin Lira Arasında Desteği Depremzede Balıkçılarımızın Hesaplarına Yatırıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Deprem bölgesinde yaşayan ve gelir kaybı yaşayan balıkçılarımıza destek veriyoruz. Yarın itibarıyla gemi başına 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz” dedi.

Erdoğan: Yarın İtibarıyla Gemi Başına 3 Bin 500 İla 60 Bin Lira Arasında Desteği Depremzede Balıkçılarımızın Hesaplarına Yatırıyoruz
Okunma : 25 views Yorum Yap
>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Deprem bölgesinde yaşayan ve gelir kaybı yaşayan balıkçılarımıza destek veriyoruz. Yarın itibarıyla gemi başına 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam İstanbul Beykoz’da 2023-2024 Su Ürünleri Av Sezonu Açılış Programına katıldı. Erdoğan, burada şöyle konuştu:

“YARIN İTİBARİYLE GEMİ BAŞINA 3 BİN 500 İLA 60 BİN LİRA ARASINDA DESTEĞİ DEPREMZEDE BALIKÇILARIMIZIN HESAPLARINA YATIRIYORUZ”

6 Şubat Depremlerinden sonra depremzede balıkçılarımızı kaderlerine terk etmedik. Deprem bölgesinde balıkçılık yapan vatandaşlarımızla ilgili müjdeyi paylaşmak istiyorum. Deprem bölgesinde yaşayan ve gelir kaybı yaşayan balıkçılarımıza destek veriyoruz. Yarın itibarıyla gemi başına 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca afet bölgesi ilan edilen illerde su ürünleri yetiştiricilerimizin zayi olan balık yumurtaları, yavru, porsiyonluk ve anaç balıkları için 2 ay içerisinde destekleme ödemelerini gerçekleştireceğiz. Biz 3 tarafı denizlerle çevrili iklim ve coğrafya bakımından dünyanın en güzel ülkelerinden biriyiz. Rabbimizin ülkemize bahşettiği imkanı değerlendirmenin gayretindeyiz.

“TÜRK SOMONU İLE EGE VE AKDENİZ’DE YETİŞTİRİLEN LEVREK VE ÇİPURAYI DÜNYADA MARKA HALİNE GETİRDİK”

Deniz ve su ürünlerinde her yıl ölçek ve hedef büyüterek yolumuza devam ediyoruz. Su ürünleri ihracatında hedefimiz 1 milyar dolardı. Tam 4 yıl önce bu rakama ulaşmayı başardık. 100’den fazla ülkeye ihracat yapan sektörümüz 1,7 milyar doları ülke ekonomisine kazandırdı. Hedefimiz bu yıl bir rekor daha kırmaktır. Türk somonu ile Ege ve Akdeniz’de yetiştirilen levrek ve çipurayı dünyada marka haline getirdik. Karadeniz’de üretilen ve ithal somona alternatif olan Türk somonu ile Ege ve Akdeniz’de yetiştirilen levrek ve çipurayı dünyada marka haline getirdik. Türk somonu çok ciddi talep gördü. Geçen yıl 312 milyon dolar olan Türk somonu ihracatı bu sene 400 milyon dolara ulaştıracağız. Başta Moritanya olmak üzere Afrika ülkelerinde balıkçılarımız 1000’den fazla tayfa ile balıkçılık yapıyor.

“MARMARA DENİZİ’NİN YÜZEYİNDEKİ MÜSİLAJI KISA BİR SÜRE İÇİNDE YİNE BİZ TEMİZLEDİK”

Denizlerde sürdürebilirliği sağlamak hepimizin görevidir. Tabiat hatayı ve ihmalkar davranmayı asla affetmez. Denizlerimize ne kadar ihtimam gösterirsek denizlerimiz de balığı ve diğer ürünleriyle bizlere hizmet eder. 2022 Ekim’inde Marmara’da görülen müsilaj bizlere bu meselenin savsaklanmaması gerektiğini göstermiştir. Müsilaj sıkıntısının baş göstermesiyle av araçları kullanılamaz hale gelmiş ve balıkçılarımız Marmara’da av yapamamıştır. Bu sıkıntılı durum karşısında hemen harekete geçtik. Müsilajın süratle temizlenmesini sağladık. Bakanlıklar, üniversiteler, belediyeler ve ilgili kurumlar ile çok yönlü çalışmalar başlattık. O dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni maalesef kayıp verdik, bulamadık. Marmara Denizi’nin yüzeyindeki müsilajı kısa bir süre içinde yine biz temizledik. Tıpkı Haliç’i temizlediğimiz gibi. Şimdi Haliç ne halde görüyorsunuz. Ayrıca Meclis’imizde Müsilaj Araştırma Komisyonu kurduk. Bir daha müsilaj oluşmaması için el birliğiyle çalışıyoruz. Bugüne kadar Marmara denizinde avlanılan balıklarda müsilajla ilgili insan tüketimine risk oluşturacak bir veriye ulaşılmadı. Kontrol ve analizlerimiz devam ediyor. Vatandaşımızın sağlıklı ve güvenilir şekilde balık tüketmesi için denetimlerimizi daha da artıracağız. Balıkçılık ve su ürünleri sektöründeki sorunlara çözüm bulmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Hükümet ve Meclis el ele vererek balıkçılarımızın tavsiyeleriyle sektörün sıkıntılarına çözüm yollarını geliştireceğiz.”

Kaynak: ANKA / Güncel

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)