Son Dakika Haberler

Ermenistan’a barış baskısı

AYDIN HASAN Ankara - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, önceki ...

Ermenistan’a barış baskısı
Okunma : 107 views Yorum Yap
>

AYDIN HASAN Ankara – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, önceki gün Soçi’deki zirvede buluşmalarının ardından ortak bildiri yayınlanmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Soçi’deki zirvenin yapıldığı gün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ayrı ayrı telefonla görüştü. Görüşmelerde 3+3 olarak ifade edilen (Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan / Rusya, Türkiye, İran) bölgesel işbirliği platformu üzerinde duruldu.

Ermenistan konusunda uzmanlığı ile tanınan Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramin Sadık, Milliyet’e şu değerlendirmede bulundu: “Rusya, son dönemde artan Avrupa’nın arabuluculuk girişimlerine karşı bir hamle yapmak istiyordu. O hamleyi de iki lideri (Aliyev ve Paşinyan) yine masaya çekerek gerçekleştirdi. Görüşmede Azerbaycan’ın elini güçlendiren en ciddi konulardan birisi Rusya’nın, enerji ihracatı için Türkiye’yi merkez üssü haline getirmesi düşüncesidir. Dolayısıyla Güney Kafkasya’da Türkiye’nin müttefiki olan Azerbaycan da masaya daha rahat oturabiliyor. Kış öncesi doğal gazın sevki Avrupa’nın şu anda en fazla arzuladığı husustur. O yüzden Batı Ermenistan’ı daha çok ikna etmeye çalışıyor. Ne olursa olsun Azerbaycan ile barış yapması gerektiğini belirtiyor.”

İran’ın gözdağı işe yaramadı

İran’ın ekim ayı içinde icra ettiği askeri tatbikatlar Azerbaycan’a gözdağı verme isteği olarak yorumlanmıştı. İran’ın ekim ayı içinde icra ettiği askeri tatbikatlar Azerbaycan’a gözdağı verme isteği olarak yorumlanmıştı. Ramin Sadık, bunun işe yaramadığını belirterek “Zira görüşmede enerji hatlarının açılması gerektiği üzerinde durulması, Zengezur Koridoru meselesini de kapsamaktadır. Bu durum ise İran’ın bir süredir yapmaya çalıştıklarının kendi elinde kalacağını gösteriyor” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)