Son Dakika Haberler

Burkina Faso, Fransa’ya tanınan vergi avantajlarını sona erdirdi

Nijer'deki darbenin ardından Burkina Faso Dışişleri Bakanlığı, Fransa'ya tanınan vergi avantajlarının sona erdiğini duyurdu. Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi anlaşması feshedilirken, Fransız şirketler ve vatandaşlar artık Burkina Faso'da elde ettikleri gelirin vergisini bu ülkeye ödeyecek. Anlaşmanın feshiyle Burkina Faso önemli miktarda vergi geliri elde edecek.

Burkina Faso, Fransa’ya tanınan vergi avantajlarını sona erdirdi
Okunma : 43 views Yorum Yap
>

Nijer’deki darbenin ardından Burkina Faso‘dan dikkat çeken bir adım geldi. Burkina Faso Dışişleri Bakanlığı, Fransa‘ya tanınan vergi avantajlarını sona erdirdi.

ÇİFTE VERGİLENDİRMENİN ÖNLENMESİ ANLAŞMASI FESHEDİLDİ

Burkina Faso Dışişleri Bakanlığı tarafından Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderilen bilgilendirme notunda, Fransız şirket ve vatandaşların yararına uygulanan “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi” anlaşmasının feshedildiği belirtildi. Notta, feshin, 3 ay içerisinde yürürlüğe gireceği kaydedildi.

1965’TE İMZALANMIŞTI

Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi anlaşması, Fransa ile Burkina Faso arasında ilk kez 1965’te imzalanmış, 1967, 1971 ve 1974’te anlaşmada çeşitli değişiklikler yapılmıştı. Anlaşma kapsamında, Fransız şirketler ve vatandaşlar, Burkina Faso’da elde ettikleri gelirin vergisini Fransa’ya ödüyor, Burkina Faso’da birçok vergi kaleminden muaf tutuluyorlardı.

FRANSIZ ŞİRKETLER BÜYÜK AVANTAŞ SAĞLIYORDU

Anlaşma, özellikle Burkina Faso’da faaliyet gösteren çok uluslu Fransız şirketlere büyük avantaj sağlıyordu. Anlaşmanın feshiyle Fransızlar, Burkina Faso’da elde ettikleri gelirin vergisini bu ülkeye ödeyecek.

FRANSA, BURKİNA FASO’YA YÖNELİK YARDIMLARI ASKIYA ALMIŞTI

Burkina Faso, 2020 ve 2021’de anlaşmayı yeniden müzakere etmek istemiş ancak Fransa bu talebe yanıt vermemişti. Burkina Faso’nun anlaşma nedeniyle uzun yıllardır ciddi gelir kaybı yaşadığı, anlaşmanın feshiyle önemli miktarda vergi geliri elde edeceği belirtiliyor. Fransa, Nijer’deki darbeye destek veren Burkina Faso’ya yönelik kalkınma yardımları ve bütçe desteğini birkaç gün önce askıya almıştı.

Kaynak: AA / Fatma Esma Arslan – Ekonomi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)